Kinga Jasińska

Gmina Miasteczko Krajeńskie | Torty artystyczne | Twórcy

Weselny tort, który połączył dwie rodziny. Sadowników z rolnikami – hodowcami. Zdobiony tak, aby zgrabnie skomponować charakterystyczne dla obu tych profesji atrybuty: zwierzęta z owocami. I nie przekroczyć granicy kiczu. To było prawdziwe wyzwanie, które zakończyło się powodzeniem, a autorka wypieku do dziś odczuwa satysfakcję, że udało jej się stworzyć takie arcydziełko sztuki kulinarnej.


Kinga Jasińska, z domu Skibińska, od 2005 roku zajmuje się artystycznym cukiernictwem, ale sztuki plastyczne fascynowały ją od zawsze. Urodziła się w 1982 roku w Grabównie w rodzinie rolnika-sadownika. Po ukończeniu technikum gastronomicznego podjęła studia z zakresu administracji. Wyższe wykształcenie otworzyło przed nią możliwość zrobienia kariery urzędniczej. Przez pewien czas pracowała w Urzędzie Pracy w Pile, ale nie sprawiało jej to satysfakcji. Po wyjściu za mąż i urodzeniu dwóch córek podjęła własną działalność gospodarczą.


Mimo nauki w szkole gastronomicznej jest cukierniczym samoukiem, gdyż od kiedy odkryła swój talent w tej dziedzinie, konsekwentnie go rozwija. Dzięki lekturze książek kucharskich, kursom cukierniczym, Internetowi i kontaktom z osobami o podobnych pasjach stała się profesjonalistką. W roku 2018 ukończyła szkolenie w zakresie nowoczesnych technik dekorowania, uwieńczone odpowiednim certyfikatem.


Piecze przede wszystkim torty z artystyczną dekoracją wykonywaną ręcznie. Ozdabia je niewielkich rozmiarów rzeźbami z masy cukrowej i karmelu, przedstawiającymi między innymi postaci z popularnych bajek, a także obrazki ręcznie malowane na masie cukrowej. Te miniaturowe figurki maluje lukrem królewskim, wylepia z masy cukrowej, wyciąga z karmelu. Szczególną satysfakcję sprawiają jej wypieki o różnych kształtach, przedstawiające zwierzęta, kwiaty i postaci oraz abstrakcyjne kompozycje, odnoszące się do konkretnych uroczystości rodzinnych.


Lubi także piec pierniki. Buduje z nich domki, pokoje, komponuje bukiety oraz piernikowe szkatułki, wypełnione słodkościami. Korzysta ze składników (mleko, śmietana, jaja, owoce, warzywa), pozyskiwanych od miejscowych rolników i sadowników. Swoje wyroby prezentuje na lokalnych kiermaszach i festynach, często przeznaczając w ten sposób uzyskany dochód na cele charytatywne.


Mimo że artystka ciągle poszukuje nowych form wyrazu i rozwija swój talent, to – przynajmniej na razie – traktuje hobbystycznie artystyczne cukiernictwo. Profesjonalnie bowiem zajmuje się dziedziną nie aż tak bardzo odległą od swych plastycznych pasji. Jest bizneswoman, prowadzi firmę o nazwie „Bajkowe Szaleństwa”, która organizuje mobilne place zabaw dla dzieci i młodzieży. Praca ta sprawia pani Kindze wiele satysfakcji. Nie tylko bowiem oferuje dzieciom dmuchane zamki i tym podobne przedmioty rozrywki, ale także organizuje różnego rodzaju zabawy, rozwijające ich talenty artystyczne.


Cukierniczka z Brzostowa udziela się także społecznie, współpracując z Gminnym Domem Kultury w Miasteczku Krajeńskim, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, Oddziałem Publicznego Przedszkola w Grabównie oraz z Kołem Gospodyń Wiejskich w Wolsku. Najbardziej jednak lubi pracę z dziećmi, dla których między innymi prowadzi mobilne warsztaty produkcji lizaków. W ich trakcie pokazuje, jak powstaje karmel, jak się go barwi i wyciąga. A potem dzieci same dla siebie zwijają z karmelu lizaki.

Skip to content